Voetbal, smartwatches, statistieken en sociale onrust (juni trends)

Juni was de maand van het Wereld Kampioenschap. Het WK is ook goed voor een golf van innovatie. Soms heel klein en zonder techniek, maar zeer effectief. Zoals bijvoorbeeld de spray waarmee scheidsrechters een muur op afstand houden.

Smartwatch op het voetbalveld
Andere innovaties zijn iets complexer. Zoals de doellijntechnologie, waarbij de scheidsrechter op zijn smartwatch een melding krijgt op het moment dat de bal over de doellijn is geweest.

Big wedstrijd data
De grote doorbraak lijkt de komende jaren te komen op het gebied van “big wedstrijd data“. Alles wordt opgeslagen en geanalyseerd. Nu ook Amerikanen zich steeds meer voor het spel gaan interesseren, nemen ze de statistiekenhonger uit het honkbal mee naar het voetbalspel.

Honkbal is al sinds het begin van deze eeuw een statistiekenspel. Lees het boek Moneyball of kijk de gelijknamige film om te zien hoe statistieken impact heeft gehad op het samenstellen van een honkbalteam en spelen van een seizoen.

Voorspellingsdrift
Nate Silver (statistisch wonderkind – voorspelde in 2008 de Amerikaanse verkiezingsuitslag op 1 procentpunt nauwkeurig). Geeft dit jaar op zijn blog constant voorspellingen. Ook het research lab van Stephen Wolfram doet mee aan de voorspellingsgekte.

Conclusie tot dusver: Voetbalstatistieken staan nog in de kinderschoenen.

Techman van Gaal
Ook onze bondscoach staat open voor nieuwe technologie en experimenteert zowel met Google Glass als met de Oculus Rift 3d bril.

Sociale verschuiving
Alhoewel het het belangrijkste lijkt 😉 is voetbal is niet het enige dat de maand juni bracht. We zien de impact van internet op het verschuiven van werk verder ontwikkelen. Dit is een beweging die niet te stoppen is. Veel werk verschuift van banen naar ‘taken’. Met alle sociale gevolgen die daar bij horen.

In veel grote steden werd gestaakt tegen taxi-app Uber. De app blijft controversieel, maar profiteert voorlopig nog van de ophef. In Londen groeide het aantal inschrijvingen op één dag met meer dan 850%.

The Servant Economy
De ‘servant economy‘ komt op. Het gemakkelijk maken van het leven van mensen door zoveel mogelijk kleine taken over te nemen. Eén van de interessante financieringen die bekend werd was 44 miljoen voor boodschappenbezorgdienst Instacart.

Fund Me
Mensen grijpen de tools aan om zelf iets te organiseren. Via Go Fund Me kun je geld verzamelen voor ‘sociale’ doelen, bijvoorbeeld een operatie. Crowdfunding voor jezelf.

Rolling Stone meldde dat fans in Richmond, Virginia het voor elkaar hebben gekregen de band de Foo Fighters op te laten treden door het simpelweg zelf bij elkaar te crowdfunden in plaats van te wachten op initiatief van de band.

Het Google jaarplan
Google had afgelopen maand zijn jaarlijkse bijeenkomst. Google I/O, daar werden een aantal nieuwe diensten gepresenteerd. De smart home en wearables worden belangrijker. De grote afwezige in de jaarplannen was Google Glass, wel werd aangekondigd dat hij naast Amerika nu ook in Engeland te koop is.

Eén van de meest interessante dingen om te zien vond ik dat Google nog veel meer in zet op goed design. Een trend die het bedrijf twee jaar terug heeft ingezet. Hoe iets werkt is cruciaal om het verschil te maken en Google doet er alles aan om het verschil met Apple en Samsung zo klein mogelijk te maken. Een goed teken, want dit houdt in dat de lat van producten die wij dagelijks gebruiken echt substantieel hoger komt te liggen.

Een mooie stappenteller
Verder kwam Withings met de eerste mooie stappenteller op de markt en kun je met de kit van Cruise voor 10.000 dollar je huidige auto ombouwen tot een zelfsturende ‘smart car’.

En dan nog een mooie quote van Kevin Kelly om het af te sluiten. “If we were sent back with a time machine, even 20 years, and reported to people what we have right now and describe what we were going to get in this device in our pocket — we’d have this free encyclopedia, and we’d have street maps to most of the cities of the world, and we’d have box scores in real time and stock quotes and weather reports, PDFs for every manual in the world … You would simply be declared insane“.

Somehow
Wij organiseerden deze maand samen met Info Labs de 5e Behavior Design bijeenkomst met Jelte Timmer van het Rathenau Instituut en Professor Ben Kröse van de UvA. De bijeenkomst was gericht op e-coaching door middel van technologie.

Maandelijks wordt een e-mail gestuurd naar met opvallende artikelen uit die maand. Abonneer je op de e-mail.