Van slim huis tot slimme machine (mei trends)

Maandelijks wordt een e-mail gestuurd naar met opvallende artikelen uit die maand. Abonneer je op de e-mail.

Beste,

ook deze maand weer een overzicht met een aantal interessante verhalen van de afgelopen maand.

Je ziet enkele trends duidelijk vorm krijgen. Zo ook het zgn. ‘internet of things‘, al jaren een buzzword, maar nu zit de vaart er echt in.

Recent was ik bij een presentatie van BBC Digital Strategy en zij gaven aan dat al hun innovatie mobiel gedreven is. Globaal is mobiel het medium dat telt. Het voor computers werkend krijgen is stap twee. Dat is toch snel gegaan.

De opkomst van het Internet of Things is vergelijkbaar met die van mobiel internet. Er werd veel over gesproken, het kwam steeds maar niet, en ineens is het de norm.

The internet of things (IoT)
Waarom het IoT juist nu explodeert? Drempels voor het ontwikkelen van hardware verdwijnen snel, de verwachting is dat het binnen korte tijd net zo toegankelijk is als het ontwikkelen van software.

Hardware wordt spannender in combinatie met software. Je ziet steeds vaker speelgoed dat met de smartphone aangestuurd wordt, maar ook meer apparaten van health tot home die smartphones gebruiken om het apparaat beter te maken.

Nieuw speelveld
Hier speelt zich hetzelfde af als in de app-markt. Er ontstaat een nieuw speelveld waar de gevestigde partijen niet direct de dienst uitmaken. Een trend die steeds terug komt bij de introductie van een nieuwe technologie.

Waar blijft de zakelijke markt?
Het meest interessante is dat ook deze trend zich sneller lijkt te ontwikkelen in de consumentenmarkt dan in de zakelijke markt.

Vergelijkbaar met de opkomst van apps en mobiele diensten. De zakelijke markt staat niet stil, daarover meer onderaan deze mail.

Tot volgende maand,

Wilbert

Internet of things in de consumenten-markt: Smart Homes
De huiskamer is een plek waar veel te winnen is. Camera’s, lampen, CV, rookmelders en sloten zijn enkele voorbeelden. Dit gaat niet ongemerkt voorbij.
Google koopt vermoedelijk camera-dienst Dropcam en heeft samen met het eerder gekochte Nest dat slimme thermostaten en brandmelders maakt een goede basis voor een ‘slim’ huis-platform.

Apple kondigde gisteren een dienst aan voor de smart home. Hiermee kun je verschillende apparaten bedienen, waaronder een aantal concurrenten van de apparaten in het bezit van Google.

Ook Samsung heeft al een aardige positie in de meeste huiskamers met telefoons, tablets en televisies. Ook dit bedrijf gaat voor de slimme huiskamer.

Samsung probeert los te komen van Google’s Android door steeds meer te bouwen op een open source besturingssysteem.

En dan is er ook nog Microsoft. Het bedrijf kondigde aan een smartwatch te ontwikkelen en het zal de smart home niet laten liggen.

The internet of things in de zakelijke markt: Smart Machines
General Electric is één van de bedrijven die hard aan het werk is om een software-laag over hun hardware te plaatsen. Ze realiseerde zich dat ze weinig van hun apparaten weten en dat andere software-partijen deze markt – de onderhoudsmarkt – overnamen.

every industrial company will be a software company” – Jeff Immelt, CEO, General Electric

Inmiddels werken er honderden developers en data scienstists aan het slim maken van GE machines.

Je telefoon als dataverzamelaar
Een belangrijke rol in een slim huis is weggelegd voor de telefoon. Dit is niet alleen de afstandsbediening voor de meeste apparaten geworden, maar het is ook steeds vaker een passieve data-verzamelaar.

Zo kun je meten wie er thuis is en wat iemand doet. Heel handig als je bijvoorbeeld een reminder wilt sturen dat de deur nog niet op slot is.

Afgelopen maand zagen we één van de eerste voorbeelden hiervan live gaan. Foursquare splitste hun app in twee apps. Eén daarvan is Swarm, een app die op de achtergrond werkzaam is om je lokatie te achterhalen en te delen met vrienden.

Het meest interessante van deze zgn. “invisible apps” is dat we steeds meer bereid zijn apps op de achtergrond mee te laten kijken en luisteren naarmate we er meer voor terug krijgen.

Download gratis het MIT Internet of Things business rapport
MIT Technology Review publiceerde een rapport over het Internet of Things en de impact die het heeft op bedrijven.

Download het rapport

KPCB Internet trends 2014
De Amerikaanse investeringsmaatschappij Kleiner, Perkins, Caufield & Byers heeft zijn jaarlijkse verzameling internet trends online gezet. Een document vol getallen over de ontwikkeling van technologie en internet.

Bekijk de slides

Behavior Design meetup 19 juni, thema health en e-coaching
Op donderdagmiddag 19 juni organiseren we de 5e Behavior Design meetup in het kantoor van Somehow. Het thema is dit keer e-coaching. Hoe je smartphone probeert mensen te coachen om bijvoorbeeld minder te eten, meer te bewegen of als alternatief voor het bezoek aan psychiater of andere coach.

Schrijf je in voor de maandelijkse Somehow trend-mailing
* verplichte velden

Foto: Defogitall