Je smartphone als de coach van de toekomst, maar hoe werkt dat eigenlijk?

De 5e Behavior Design bijeenkomst stond in het teken van e-coaching. Je smartphone is de ideale coach. Hij is nooit moe, altijd bij je en hij weet precies wat je aan het doen bent.

Om gedrag van mensen te beïnvloeden of een levensstijl structureel te veranderen lijkt de smartphone het aangewezen apparaat, maar e-coaching staat nog in de kinderschoenen.

Het beroepsgeheim van een app
Jelte Timmer van het Rathenau Instituut trapt de middag af. Jelte is co-auteur van de publicatie ‘keuzes voor de e-coach‘. In zijn presentatie gaat hij in op de ethiek bij digitaal coachen.

Er is een belangrijke wisselwerking tussen effectiviteit en privacy. Digitale coaches werken beter zodra je ze meer data geeft, maar aan wie geef je deze data en wat gebeurd er mee? Voor de meeste stappentellers is jouw data hun verdienmodel. Je behandelaar heeft misschien nog een beroepsgeheim, maar wat betreft digitale coaches lijkt dit nog niet te bestaan.

En hoe zit het met ‘digital persuasion’. Het idee van een goed ontworpen product is dat het je verleid iets te doen is zonder dat je het merkt, maar als je het niet merkt en het wel effectief is, wat zijn dan je verantwoordelijkheden als leverancier van de dienst?

Is het doel heilig?
Jelte gaat ook in op de doelen die digitale coachingstools vaak stellen. Veel e-coachingdiensten maken gebruiken van doelen en laten je progressie zien die je maakt. Jelte geeft aan dat een belangrijke afweging hierbij is of je zelf doelen in kunt stellen of dat ze je min of meer worden ‘opgelegd’. Lang niet alle e-coaching services en de bijbehorende doelen zijn gebaseerd op wetenschap.

Nu hoeft dat niet erg te zijn zou je zeggen, want als mensen meer bewegen dan is dat niet slecht, maar als het samen gaat met een dienst die ontworpen is je constant te verleiden verder te gaan wordt er enige verantwoordelijkheid van de ontwerper verwacht. Wie bepaalt tenslotte welk doel goed of slecht voor wie is?

Een interessante discussie en genoeg om over na te denken in een ontwikkeling die tot nu toe vooral technologie-gedreven is. En de ‘voortuitgang’ slaat stations als ethiek, effectiviteit en privacy graag ‘even’ over om tot de volgende innovatie te komen.

E-coaching vs coaching
Als laatste wordt e-coaching nog vergeleken met traditionele coaching. Jelte werpt de stelling op dat sociaal gedrag een zeer complex product is en dat je in traditionele coaching vaak ook veel zelf moet doen. Bij e-coaching zijn we geneigd de apparaten te omarmen die passief meten en ons vertellen of we nog op weg zijn naar ons doel. Moeten de digitale coach-producten juist niet meer vragen van de gecoachte? En van passief meten naar actief betrekken gaan?

In onderstaand model zijn de verschillende coaching-combinaties te zien, van persoon tot persoon tot en met een volledig autonome e-coach.

Model uit keuzes e-coach Jelte Timmer
Model uit keuzes e-coach Jelte Timmer

Ben Kröse
Na Jelte betreed Ben Kröse het podium. Ben is professor Ambient Robotics Aan de Uva en leidt het Digital Life Centre van de HvA. Door deze combinatie van instituten is hij in staat onderzoek en praktijk te combineren.

Het Health Lab is een live research & development lab. 21 huizen zijn uitgerust met allerlei technologie. Het onderzoek richt zich op ambient assisted living. Hoe begeleid en steun je mensen met technologie zonder en zorg je er voor dat dit mensen ook écht helpt. Iets waar veel technologie en interfaces gericht op deze markt nog wel eens overheen stappen.

Leren met schaalmodellen
Ouderen kijken anders naar technologie. Ze zijn bang om technologie te gebruiken of stuk te maken. Ze begrijpen niet goed wat de impact van technologie is als het ze niet duidelijk uitgelegd wordt. Eén van de voorbeelden die Ben aanhaalt is het gebruik van schaalmodellen van woningen om mensen te laten zien wat ze met sensoren gaan doen in de woning en wat de impact is hiervan op het dagelijks leven.

Een stap terug
Op het gebied van coaching zijn schermen zijn vaak niet de ideale interface voor ouderen om mee te werken. Tactiele feedback door aanraking en beweging is prettiger. Daarbij kunnen ze lang niet alles. De beperkingen maken het soms lastig om zelf sensoren aan te kunnen brengen aan het lichaam. Voor bijvoorbeeld het digitaal coachen op loopoefeningen.

Heup-operaties zijn een interessante markt voor e-coaching, omdat er veel oefeningen gedaan moeten worden en mensen na operaties snel naar huis of een tijdelijk verzorgingstehuis gaan.

Rapid prototyping
Ben laat aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden en projecten van studenten zien dat je in theorie de meest ideale technologische oplossingen kunt bedenken, maar dat de praktijk vrijwel altijd anders is. Test zo snel mogelijk je concept of prototype met je doelgroep.

Kinderschoenen
Aan het eind van de middag kan toch wel de conclusie worden getrokken dat e-coaching een grote markt is, maar dat het op alle gebieden nog slechts in de kinderschoenen staat.

Jelte Timmer Behavior Design Amsterdam #6
Jelte Timmer (Foto’s door Dervin Sno)