iPad infectiepreventie app zorgt voor meer inzicht en minder werk

In ziekenhuizen ligt altijd het gevaar van infecties op de loer. Regelgeving voor infectiepreventie is daarom cruciaal om de risico’s te verkleinen en de kwaliteit van zorg op peil te houden. Of ziekenhuizen zich hier goed aan houden, wordt bepaald via audits. Eén van de bedrijven die deze audits uitvoert is het internationale bedrijf Alpheios. Audits zijn alleen erg arbeidsintensieve klussen, waarbij vooral de vertaalslag van genoteerde bevindingen naar een digitaal rapport veel tijd kost en foutgevoelig is. Alpheios wilde daarom weten of dat niet beter kon, en legde die vraag voor aan Somehow.

Consultants
Somehow begon zijn zoektocht door samen met Alpheios te praten met de inspecteurs en consultants die audits uitvoeren. Hierdoor kwam boven water wat de belangrijkste oorzaken voor tijdsverlies en fouten zijn. Met stip op één stond het overtypen van geschreven notities. Ook bleek het erg lastig om verhelderende foto’s toe te voegen.

Inspectie-app
Somehow ontwikkelde daarom een compleet nieuw systeem om de audits direct digitaal uit te voeren: de Infectie Preventie Monitor. Deze mobiele inspectie app voor de iPad stroomlijnt de audit, slaat alle bevindingen direct digitaal op, en biedt de mogelijkheid om beeldmateriaal toe te voegen.

Minder tijd
De voordelen van het nieuwe systeem zijn legio. Zo zorgt de monitor ervoor dat de audits sneller af te nemen zijn. Nog belangrijker: het maken van een rapport kost stukken minder tijd, aangezien het nu slechts een kwestie is van de digitale notities bundelen en aanvullen. Bovendien zorgen de foto’s voor een rijkere en duidelijkere rapportage.

Resultaat
De Infectie Preventie Monitor is halverwege 2012 succesvol in gebruik genomen door Alpheios. Al snel bleek dat het bedrijf hiermee ook in de ogen van de schoonmaakbranche een belangrijke innovatie in handen heeft. De Infectie Preventie Monitor werd in 2012 namelijk beloond met de prestigieuze ISSA Interclean Innovation Award. Deze internationale prijs, uitgereikt door vakgenoten, is bedoeld voor de schoonmaakinnovatie van het jaar.

           

Marco van Heerde can tell you a lot more about this project

Call or e-mail Marco to get more information about this project. Phone number +31 (0) 61420285 or send an e-mail.