Hoe krijg je iets voor elkaar? Een Introductie in Behavior Design

Behavior Design gaat over het ontwerpen van gedrag. Hoe je met eenvoudige design-ideeën mensen kunt overhalen bepaalde dingen te doen, of juist te laten.

Behavior Design is een onderdeel binnen het design proces, daar waar psychologie en design elkaar ontmoeten. Het vakgebied wordt met verschillende termen aangeduid. Of het nu gaat over Behavorial Economics, Nudging of Behavior Design. Uiteindelijk komt allemaal neer op gedrag en keuzes beïnvloeden.

Miljoenen extra belastinginkomsten door het ontwerpen van gedrag
Het ontwerpen van gedrag wordt al lang niet alleen maar meer gebruikt door bedrijven die de omzet willen verhogen. In 2010 is in het Verenigd Koninkrijk het Behavioral Insights Team opgericht.

Dit overheidsteam heeft als belangrijkste taak het zo effectief mogelijk behalen van overheidsdoelen. Of dit nu gaat om het innen van belastingen of donorregistraties.

Het team is succesvol. Zo heeft het met enkele wijzigingen in formulieren de laatste jaren honderden miljoenen aan extra belastinginkomsten opgehaald.

Maar wat moet Somehow hier mee?
Gedrag ontwerpen heeft met de komst van de smartphone een extra dimensie gekregen. We laten technologie steeds meer met ons meekijken en ons coachen of storen.

Daarbij zit er een hele generatie aan nieuwe technologische innovaties aan te komen zoals smartwatches, smart homes en connected cars.

Het digitaal product ontwerpen van de toekomst
Wij zijn er van overtuigd dat het het goed kunnen ontwerpen voor gedrag een cruciale vaardigheid is om nieuwe technologie écht effectief in te zetten.

Dit is de reden dat we anderhalf jaar geleden samen met Info.nl een serie bijeenkomsten zijn gestart om de wereld van wetenschap, ondernemers en designers bij elkaar te brengen. Noem het een zoektocht naar het digitaal product ontwerpen van de toekomst.

We hebben lessen inmiddels toegepast in meerdere projecten waarbij we nieuwe of bestaande diensten ontwerpen en finetunen. Onder andere in projecten voor KPN, Randstad, Milestone Cards en het IJsselland Ziekenhuis.

Meer weten over gedrag ontwerpen
Wil je meer weten over gedrag en gedrag ontwerpen dan hier enkele startpunten.

 1. Lees de boeken van Dan Ariely, professor psychologie & behavioral economics. Hij schrijft op een populaire wetenschappelijke manier over zijn onderzoeken en wat hij ontdekt heeft. Zijn TED talks kijken, kan natuurlijk ook.

  Ariely is onder andere bekend van het IKEA-effect. De waarde die we aan iets toekennen naarmate we er meer tijd in stoppen. Het zelf (al dan niet vloekend) in elkaar schroeven van een kast maakt dat de waarde van de kast voor ons hoger is dan wanneer we hem kant en klaar kopen.

  Dit zien we ook in interactieve projecten terug. Denk maar eens aan Facebook, LinkedIn of Instagram. Mensen stoppen veel tijd in het maken van een profiel, verzamelen van vrienden en delen van gebeurtenissen dat ze het profiel niet zomaar op willen geven.

 2. Volg BJ Fogg, hij is oprichter van het Stanford Persuasive Technology Lab en richt zich meer op interactie. Hij heeft online een aantal modellen staan die je helpen om je projecten en concepten te bekijken en te toetsen.

  Fogg’s klas wordt ook wel de ‘million dollar class’ genoemd vanwege het aantal succesvolle entrepreneurs dat de klas voort brengt

 3. Meldt je aan bij onze Behavior Design groep. De groep is inmiddels gegroeid tot ruim 450 professionals. We organiseren ieder kwartaal een gratis bijeenkomst. Met oa. sprekers uit Silicon Valley, van de UvA, TU Delft, IKEA & Daimler.

  In het publiek zaten het afgelopen jaar niet alleen onderzoekers en medewerkers van veel Nederlandse innovatieve bedrijven en instellingen, maar ook medewerkers van Facebook en Google.

  BDAMS6 is het eerstvolgende evenement van 11 september is in samenwerking met het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en volledig volgeboekt. Deze bijeenkomst zal in het teken staan van e-health en het ontwerpen van gedrag.

  Op 4 november organiseren we BDAMS7. Deze editie is gekoppeld aan de Amsterdamse E-week. Een week in het teken van online innovatie.

Somehow en Behavior Design
Wil je meer weten over hoe Somehow Behavior Design inzet neem dan contact op met Marco.