Presentatie en verslag Quantified Self Europe 2011

Door Marco van Heerde, 7 December 2011

Somehow stopper

           

Afgelopen 26 en 27 november was de eerste Europese Quantified Self conferentie. Quantified Self, ook wel QS of self-tracking genoemd gaat over het quantificeren en inzichtelijk maken van persoonlijk gedrag of lichamelijke processen. Door het beschikbaar komen van steeds meer sensoren – voornamelijk in smartphones – maar ook als stappentellers en hartslagmeters neemt deze nieuwe trend een enorme vlucht.

From Paleo to creativity
Ik (Marco) was op de conferentie in Amsterdam en presenteerde tijdens de ‘Show en tell talks’ op zaterdag het project ‘Feedback and Awareness: from Paleo to creativity’. In januari van 2011 ben ik gestart met een vrij extreem dieet. Dit is het Paleo dieet, waarbij je geen granen, brood, pasta, aardappelen, rijst en zo min mogelijk suiker en gefabriceerde voedingsmiddelen eet. Doelstelling van dit dieet is niet zozeer afvallen, maar verbetering van fitheid en welzijn.

Gamefication
Geïnspireerd door de eerste QS meet-ups in Amsterdam (thx. Maarten, James, Joost en anderen) en nieuwsgierig naar de werking van het dieet begon ik met het registreren van de resultaten. Simpelweg door het noteren van gewicht, of ik getraind of gesurft had en het geven van een algemeen welzijnscijfer. Tot mijn verbazing werd iets saais als afvallen een spel. Iedere week en dag was het spannend of er 1 of 2 onsjes bij of af gegaan waren en of ik mijn persoonlijke record kon verbeteren.

Feedback en bewustwording
Interessanter nog dan de ‘gamefication’ van mijn gewicht was de constante feedback en hieruit volgende bewustwording tijdens beslissingen en gedrag. Ik denk dat weinig mensen een eerlijk beeld hebben over hun werkelijke gedrag en de invloed hiervan op lange termijn.

Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat ik gemiddeld maar 0.56 keer per week surf. Aangezien een fatsoenlijke surfer worden één van mijn ambities is, helpt deze objectieve data mij een betere balans tussen werk en sport te vinden en keuzes te maken die ik op lange termijn belangrijk vind.

Het inzicht dat QS kan leiden tot fundamentele gedragsverandering zorgde tot een volgende stap in dit experiment. Als ik door feedback mijn eetpatroon en gewicht kan veranderen, is het misschien wel mogelijk ook emoties of eigenschappen als geluk, piekeren en creativiteit te beïnvloeden.

Via een google doc spread sheet vul ik nu iedere avond een lijst in van alles wat ik aan mezelf zou willen verbeteren en bijhouden. Of ik getraind of gesport heb, maar ook hoe gelukkig ik ben, hoe gestressed, creatief en productief ik ben geweest. Dit wordt direct omgezet in grafieken die mij laten zien of mijn dagelijks gedrag en beslissingen overeenkomen met de manier waarop je eigenlijk wilt leven.

Hier de presentatie zoals gegeven op zaterdag 27 november. En verder hieronder mijn twee persoonlijke hoogtepunten van de QS conferentie.

Feedback and Awareness: from Paleo to creativity
View more presentations from Marco van Heerde

Mijn QS Europe hoogtepunten

Gemoedstoestand en placebo pillen
Super interessant en grappig vond ik de presentatie van Nancy Dougherty over ‘‘Mindfullness pills”. Nancy heeft een experiment gedaan op basis van het inzicht dat placebo pillen vaak echt werken. Zelfs als de gebruiker bewust is van het feit dat geen enkele werkzame stof aanwezig is in het medicijn.

Ze ontwikkelde op basis hiervan 4 soorten pillen om haar emoties te kunnen beïnvloeden. Dit waren 1. Focus, 2, Will power/Energy, 3 Calm en 4. Happy pillen. De pillen waren uitgerust met een sensor die o.a. hartslag en beweging doorgaven aan haar smartphone.

Uit het experiment bleek dat Nancy met deze pillen haar eigen gemoedstoestand daadwerkelijk kon beïnvloeden. Daarnaast bleek er ook een echte fysieke reactie op basis van de “nep” pillen. De Focus en Will power pillen bleken zelfs zo goed te werken de Calm en Happy pillen niet eens nodig waren.

http://vimeo.com/27380858

Design for behavior change
Steven Dean is o.a. oprichter van QS New-York en docent aan Parsons, the new school for design. Steven presenteerde het Asthmapolis project. Astma-patiënten die deelnemen aan dit project krijgen een speciale sensor op hun ‘inhaler’. Via de GPS in de sensor kan de gebruiksfrequentie en locatie van gebruik geregistreerd worden.

Zo krijgen astma-patiënten inzicht in de ontwikkeling van hun ziekte en artsen en onderzoekers realtime informatie over de specifieke locaties die astma veroorzaken. Een mooi project waardoor de combinatie van slimme hardware en internet een fundamentele bijdrage wordt geleverd aan de individuele gezondheid van patiënten en tegelijkertijd inzicht en kennis over astma in het algemeen oplevert.

Ik had nog nooit van Steven Dean gehoord. Maar de presentaties van Steven waren voor mij het hoogtepunt van de QS conference. Bij deze designer gaat ontwerpen niet over plaatjes en kleuren maar over het ontwerpen van gedragsverandering. Service design zo goed in praktijk gebracht ben ik hiervoor nog niet tegengekomen.